Frykt er en livsviktig følelse som bidrar til å holde oss trygge og i live. Den hjelper oss med å beskytte oss fra akutte farer og trusler, og setter i gang en rekke reaksjoner i kroppen som hjelper oss i en farlig situasjon. Disse reaksjonene i kroppen gjør oss klare til å håndtere trusselen, som f.eks å løpe vekk dersom vi møter på en bjørn i skogen. Fryktreaksjoner skjer automatisk og skaper mange reaksjoner i kroppen. Ved sterk frykt utløses "alarmsentralen" i hodet vårt og overtar flere av kroppens funksjoner, hovedfunksjon til "alarmsentralen" er å øke sannsynligheten for at vi overlever trusselen.
Noen ganger er vi redde for noe som ikke er farlig, og dette kaller vi angst. Tannbehandling kan være en slik situasjon. Noen kan være veldig engstelig fra de får vite at de skal til tannklinikken. For andre kan det være slik at de vet at det som skal skje på tannklinikken ikke er farlig selv om det er skummelt å tenke på, men når man skal gjøre det (for eksempel å ta bedøvelsessprøyte) går alarmen i hodet og både hode å kropp kommer i overlevelsesmodus. Dette skjer helt av seg selv, og oppleves der og da som umulig å gjøre noe med. Mange blir også lei seg, skuffet, eller rett og slett skammer seg i etterkant fordi de ikke fikk til det som de på forhånd hadde bestemt seg for.
Angst er et normalfenomen, og alle er engstelig i noen grad for ulike ting. I de fleste tilfeller klarer vi å gjøre gjennomføre det vi skal selv om vi er litt engstelige. Samtidig kan vi noen ganger være så engstelig for en situasjon at vi ikke klarer å gjennomføre selv om vi vet at det er både viktig og lurt å gjøre det. Det er ikke farlig å ha angst, men det oppleves ofte som om det er det. Det finnes heldigvis flere behandlingsformer som kan hjelpe mennesker med angstlidelser.