Henvisningsveileder TBiT

Introduksjon  

TBiT er et behandlingstilbud for barn og ungdom i alderen 8-18 år som strever med å gjennomføre nødvendig tannbehandling. TBiT jobber med årsakene til at barnet/ungdommen ikke mestrer tannbehandling og behandlingen er basert på prinsipper fra kognitiv atferdsterapi, eksponeringsterapi og annen metodikk tilpasset barnets utfordringer. Målet er å gjøre tannbehandling håndterbar for barnet. TBiT tilbyr behandling for tannbehandlingsangst, og eventuelt tannbehandlingsbehov håndteres i hovedsak av lokal klinikk. Der det kreves tannbehandling i ledd av angstbehandlingen kan dette gjennomføres i TBiT. 

Hvem kan henvise?  

Barnet henvises til TBiT av sin lokale tannklinikk eller tannbehandlere tilknyttet Statens Barnehus. Benytt gjerne henvisningsmal for TBiT. Dersom barnet henvises gjennom Statens Barnehus skal den lokale tannklinikken orienteres om henvisningen. Dette for å sikre at tannklinikken er kjent med barnets vansker med tannbehandling og etablere et samarbeid der det er nødvendig. Er du omsorgsgiver for et barn anbefaler vi at du tar kontakt med din lokale tannklinikk for å høre om tilbudet er aktuelt for ditt barn.  

Henvisningsmottaker  

Alle henvisninger sendes til sentralt TBiT-team som offisiell henvisningsinstans for vurdering av henvisningen.

Innhold i henvisningen  

Henvisningen bør inneholde kortfattet informasjon om:

  • Årsak til engstelse 
  • Hvilke tiltak som er forsøkt 
  • Barnets motivasjon for å motta behandling i TBiT 
  • Annen behandling/oppfølging og eventuelle diagnoser 

Se vedlegg:

Henvisningsmal 

Hvem kan henvises?

  • Barn og ungdom mellom 8-18 år som lider av tannbehandlingsangst, f. eks injeksjonsfobi og/eller har angst for andre prosedyrer eller aspekter ved tannbehandling.  
  • Behandlingsmetoden kognitiv atferdsterapi/eksponeringsterapi krever et visst nivå av kognitiv modenhet. Barn som er yngre enn 8 år eller som har utfordringsbilde som ikke er forenelig med CBT kan ha god nytte av tilrettelagt tannbehandling på lokal tannklinikk. TBiT kan bistå lokal klinikk med veiledning i dette arbeidet.   
  • TBiT bidrar gjerne med veiledning til lokal klinikk dersom barnet har vansker som skyldes f. eks autismespekterlidelse el. annet.

Eksklusjonskriterier  

Barnets/ungdommens totale utfordringsbilde bør vurderes før henvisning. Noen ganger vil det være mest hensiktsmessig å avvente henvisning til TBiT til fordel for annen behandling eller stabilisering. 

  • Aktiv rusproblematikk  
  • Alvorlig psykisk lidelse/utviklingsforstyrrelse (f. eks alvorlig depresjon, alvorlig spiseforstyrrelse, aktiv psykose, alvorlig autismespekterlidelse). 
  • Barn plassert i beredskapshjem 
  • Barnets egenmotivasjon for å prøve angstbehandling bør være til stede.  

Hva skjer etter at henvisningen er mottatt?  

Henviser vil etter at TBiT har mottatt henvisning tilsendes et ventelistebrev der det informeres om at henvisningen er mottatt. I tillegg informeres det om at pasienten er satt på venteliste og om estimert ventetid.